x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

  • Αρχική
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
  • Όσπρια και θρεπτική αξία

Όσπρια και θρεπτική αξία

Τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με αποτέλεσμα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

  •  Όσπρια  

Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι, τα φασόλια της Λίμα κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100γρ. περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

  •  Φακές

Οι φακές είναι θρεπτικές, πλούσιες σε πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα τα οποία όμως για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό πρέπει να συνδυαστούν με φρέσκα λαχανικά. Οι φακές έχουν πολλές θερμίδες (350 ανά 100γρ.), χωρίς να είναι απόλυτα αναγκαίο τις αφήνουμε στο νερό 1-2 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

  •  Φασόλια

Τα φασόλια, πρέπει να μείνουν στο νερό πάνω από 10-14 ώρες πριν από το μαγείρεμα και κατά κανόνα μαγειρεύονται σε κρύο νερό. Εκτός από κύριο γεύμα, μπορούν να συνδυαστούν σε σαλάτες με άλλα υλικά με υπέροχο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.

  •  Όσπρια και χαρακτηριστικά

Τα όσπρια είναι μια κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, η σόγια και άλλα. Τα όσπρια έχουν διαφορετικό χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Μπορούν επίσης να καταναλωθούν πράσινα με το περικάρπιο τους μετά την αποκοπή τους από το φυτό.

  •  Όσπρια και φαγητά

Ένα από τα χαρακτηριστικά των οσπρίων είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, σε βραστά φαγητά, σε σαλάτες, σε πουρέ και άλλα.

  •  Όσπρια και φυτικές ίνες

Τα όσπρια είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες δεν απορροφούνται μετά από την πέψη στο έντερο. Όμως διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας. Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης αίματος γεγονός το οποίο προστατεύει την καρδία.

  •  Όσπρια και μαγείρεμα

Αρκετά από τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα κουκιά, το ρεβίθι, το λουβί, χρειάζονται να ενυδατωθούν πριν από το μαγείρεμα. Για αυτό είναι καλό να τοποθετούνται σε νερό για μια νύκτα πριν από το μαγείρεμα.

  •  Όσπρια και διατροφική αξία

Ανεξάρτητα από το είδος τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες.

  •  ΟΣΠΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ  

Δαγκώστε τα όσπρια ελαφρά . Αν η σάρκα τους υποχωρεί , είναι πράγματι φρέσκα . Αν όμως σπάνε σαν καραμέλα, σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένα .

  •   ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΣΠΡΙΑ  

Το αλάτι αν προστεθεί από την αρχή στα όσπρια τα ξεφλουδίζει και τα ανοίγει , ενώ η ντομάτα επειδή είναι λίγο όξινη τα σκληραίνει .

  •  ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ  

Ολα τα όσπρια θέλουν 10 - 15 ώρες μούλιασμα , εκτός από τη φακή , τα μπιζέλια και τη φάβα , που τους αρκεί να μουλιάσουν για ένα δίωρο το πολύ και αυτό όχι πάντα . Όσα από τα όσπρια ανέβουν αμέσως στην επιφάνεια του νερού πρέπει να πεταχτούν , γιατί μπορεί να είναι κούφια και σκουληκιασμένα .

  •  ΟΣΠΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ  

Τα βρασμένα όσπρια μπορούμε να τα καταψύξουμε για το πολύ τρεις μήνες . Τα καταψύχουμε βρασμένα και όχι μαγειρεμένα , γιατί τα υπόλοιπα υλικά μειώνουν το χρόνο συντήρησής τους στην κατάψυξη . Στην ψύξη διατηρούνται μαγειρεμένα για 2-3 μέρες , διαφορετικά ξινίζουν .

  •  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ  

Οταν μαγειρεύουμε όσπρια δεν πρέπει να αναμειγνύουμε διαφορετικές παρτίδες οσπρίων στο ίδιο φαγητό , γιατί κάποια από αυτά θα βράσουν και κάποια άλλα ίσως όχι .

  •  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΟΣΠΡΙΩΝ  

Τα όσπρια διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος . Για να αναπνέουν , δεν είναι καλό να τα κλείνουμε σε βάζα ή σε νάυλον σακούλες , αλλά να τα βάζουμε σε πάνινα σακουλάκια . Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο σπίτι για 6 μήνες .

Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να μουσκεύετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε καθαρό νερό. Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία του μουλιάσματος, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήστε τα να πάρουν μια βράση και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν. Μετά μαγειρέψτε τα κανονικά. Όλα τα όσπρια πρέπει να μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά και σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγη σκόνη σόδας. Aλατίστε τα όσπρια στο τέλος του μαγειρέματος για να μην ξεφλουδίζουν και σκληραίνουν. Το λάδι είναι απαραίτητο στο μαγείρεμα τους γιατί τα μαλακώνει. Τα όσπρια προκαλούν φούσκωμα. Εξουδετερώνουμε την ιδιότητα αυτή, αν βάλουμε στο νερό ένα κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη.

•  ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΣΤΕΡΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ  

Τα όσπρια βράζουν όταν είναι νέα , φετινά όπως λέμε . Όσο πιο μεγάλα και πιο παλιά είναι , τόσο πιο δύσκολα βράζουν . Ο χρόνος βρασού όμως εξαρτάται και από την ποικιλία ή τις συνθήκες καλλιέργειας και αποθήκευσης τους .

  •  ΒΡΑΣΤΕΡΑ ΟΣΠΡΙΑ  

Τα όσπρια όταν είναι βραστερά θέλουν το πολύ 1 ώρα να ετοιμαστούν . Αν δεν βράσουν σε 2 ώρες , τότε μάλλον δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ .

  •  ΟΣΠΡΙΑ  

Αν αλλάζουμε συνέχεια το νερό στα όσπρια , τότε πετάμε σίγουρα και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό ( σίδηρο , ασβέστιο , φώσφορο κ.ά ) . Αν πάλι τα ξαφρίζουμε , τότε έχουμε μια μικρή απώλεια των πρωτεϊνών .

  •  ΟΣΠΡΙΑ  

Μην πετάτε το νερό από τα όσπρια που μουλιάζουν και βράζουν , γιατί οι βιταμίνες Β και C και τα άλατα είναι υδατοδιαλυτά και θα φύγουν μαζί με το νερό . Το σωστότερο είναι να τα βράσουμε στο ίδιο νερό που μούλιασαν το βράδυ , χωρίς βέβαια να έχουμε προσθέσει σόδα .   


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ

Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κουκιά, τον αρακά, τα λούπινα, το λαθούρι κ.α. Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (350 θερμίδες / 100γρ. περίπου), αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.e-genius.gr ...intelligent web software