Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, μια κατηγορία τροφίμων που συνήθως βρίσκουμε πλάι στα πατατάκια στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ η θέση που τους αρμόζει είναι κοντά στα φρέσκα φρούτα. Και αυτό επειδή τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα σύκα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή).
Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων σύκων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στα αποξηραμένα φρούτα.
Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Oκλαχόμα. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και η έρευνα διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, γεγονός παραμένει ότι τα βιοενεργά συστατικά των δαμάσκηνων ευνοούν την οστική αύξηση.
«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες - υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά σύκα παρέχουν 5 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων και κυρίως έναντι των χυμών, που στερούνται φυτικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Είναι χαρακτηριστικό για τα σύκα Κύμης ότι, τα περισσότερα φτάνονται, και δεν συλλέγονται από κάτω. Στις άλλες περιοχές της Ελλάδος που λιάζουν τα συλλέγουν αφού πέσουν. Η διαδικασία αρχίζει πρωί για να μην πιάσει η ζέστη και για να έχουν οι παραγωγοί την ημέρα μπροστά τους, για τις υπόλοιπες δουλειές.
Αφού τα σύκα φταστούν και φτάσουν στη βάση, στη "λιακουτή". Είναι ο χώρος όπου σκίζονται και λιάζονται,συνήθως είναι ταράτσες ή διαμορφωμένοι χώροι, σε κάποιο χωράφι, με τα απαραίτητα και βασικό χαρακτηριστικό να τα βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος, αρχίζει η τοποθέτησή τους στα ξύλινα πλαίσια. Το επόμενο βήμα για τα περισσότερα από αυτά είναι η τοποθέτησή τους στο "κλίβανο". Το επόμενο βήμα για τον παραγωγό είναι το "σκίσιμο" και το "άνοιγμα" αυτών της προηγούμενης ημέρας. Τα ανοιγμένα σύκα πλέον είναι έτοιμα να λιαστούν αφού έχουν τοποθετηθεί με σειρά στα πλαίσια. Το λιάσιμο διαρκεί συνήθως δύο με τρεις μέρες από τη πλευρά που ο ήλιος βλέπει το εσωτερικό του σύκου. Τα "μαύρα" λιάζονται και μία μέρα από την εξωτερική πλευρά. Ρόλο βέβαια παίζει και πόσο ζέστη κάνει. Ακολουθεί το "κλείσιμο" μεταξύ δύο ανοιγμένων και λιασμένων σύκων. Πλέον τα περισσότερα παίρνουν το δρόμο για το χώρο όπου ζεματίζονται στους 60-70 C, ελέγχονται και συσκευάζονται.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα αποξηραμένα φρούτα, μια κατηγορία τροφίμων που συνήθως βρίσκουμε πλάι στα πατατάκια στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ η θέση που τους αρμόζει είναι κοντά στα φρέσκα φρούτα. Και αυτό επειδή τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Την ιδιαίτερη προσοχή των επιστημόνων, όμως, έχουν τραβήξει τα βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα αποξηραμένα σύκα (φλαβονοειδή και καροτενοειδή).
Oι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντιοξειδωτική σύνθεση των αποξηραμένων σύκων είναι αξιοθαύμαστη και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Τα αντιοξειδωτικά των αποξηραμένων σύκων ιδιαίτερα εμπλουτίζουν τις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπουν την οξείδωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα ξηρά σύκα και τα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν το υψηλότερο θρεπτικό σκορ μεταξύ των αποξηραμένων και ακολουθούν οι χουρμάδες, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες - μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της αφυδάτωσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση στα αποξηραμένα φρούτα.
Τα αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι συμβάλλουν ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Oκλαχόμα. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων οδήγησε στο σχηματισμό νέου οστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και η έρευνα διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, γεγονός παραμένει ότι τα βιοενεργά συστατικά των δαμάσκηνων ευνοούν την οστική αύξηση.
«Ήπια καθαρτική» χαρακτηρίζεται η δράση των αποξηραμένων φρούτων, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition». Η καθαρτική τους δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες - υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά σύκα παρέχουν 5 γρ. φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Από αυτή την άποψη, τα αποξηραμένα φρούτα υπερέχουν έναντι των φρέσκων και κυρίως έναντι των χυμών, που στερούνται φυτικών ινών. Επιπλέον, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων δεν προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως πόνο και πρήξιμο, δηλαδή δεν επιδεινώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Είναι χαρακτηριστικό για τα σύκα Κύμης ότι, τα περισσότερα φτάνονται, και δεν συλλέγονται από κάτω. Στις άλλες περιοχές της Ελλάδος που λιάζουν τα συλλέγουν αφού πέσουν. Η διαδικασία αρχίζει πρωί για να μην πιάσει η ζέστη και για να έχουν οι παραγωγοί την ημέρα μπροστά τους, για τις υπόλοιπες δουλειές.
Αφού τα σύκα φταστούν και φτάσουν στη βάση, στη "λιακουτή". Είναι ο χώρος όπου σκίζονται και λιάζονται,συνήθως είναι ταράτσες ή διαμορφωμένοι χώροι, σε κάποιο χωράφι, με τα απαραίτητα και βασικό χαρακτηριστικό να τα βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος, αρχίζει η τοποθέτησή τους στα ξύλινα πλαίσια. Το επόμενο βήμα για τα περισσότερα από αυτά είναι η τοποθέτησή τους στο "κλίβανο". Το επόμενο βήμα για τον παραγωγό είναι το "σκίσιμο" και το "άνοιγμα" αυτών της προηγούμενης ημέρας. Τα ανοιγμένα σύκα πλέον είναι έτοιμα να λιαστούν αφού έχουν τοποθετηθεί με σειρά στα πλαίσια. Το λιάσιμο διαρκεί συνήθως δύο με τρεις μέρες από τη πλευρά που ο ήλιος βλέπει το εσωτερικό του σύκου. Τα "μαύρα" λιάζονται και μία μέρα από την εξωτερική πλευρά. Ρόλο βέβαια παίζει και πόσο ζέστη κάνει. Ακολουθεί το "κλείσιμο" μεταξύ δύο ανοιγμένων και λιασμένων σύκων. Πλέον τα περισσότερα παίρνουν το δρόμο για το χώρο όπου ζεματίζονται στους 60-70 C, ελέγχονται και συσκευάζονται.